Alpaca fokkerij

Bamby Alpaca Farm is een alpaca fokkerij van hoge kwaliteit dieren.

Op de alpaca fokkerij van Bamby Alpaca Farm brengen we door gericht te fokken de kwaliteit van onze kudde op een hoger niveau.

Hengstje Ivano geboren bij alpaca fokkerij Bamby

Naast een dekservice kunnen we nu alpaca’s te koop aanbieden en verkopen we ruwe wol en tot garens gesponnen wol van onze dieren.

Hoe en waarom we met alpaca’s zijn begonnen

Nadat we langs verschillende wegen kennis gemaakt hebben met alpaca’s, raken we ervan overtuigd dat het iets voor ons is. Ze eten gras en kruiden en bladeren van de bomen, maar ze knagen niet aan de stammen zoals geiten, schapen en paarden wel doen. Nou ja en een weiland met half doorgeknaagde dorre bomen ziet er niet uit.
Wij zijn in januari 2008 begonnen met twee alpacamerries en zijn er dan meteen aan verknocht. In maart komt de derde merrie en deze is drachtig en schenkt ons op 31 juli 2008 een merrieveulentje. Dit veulentje noemen we Bamby naar onze website. De naam voor dit veulentje moet zo zijn, omdat onze website toen al bamby.nl heette en omdat we in navolging van Alpaca International de in 2008 geboren veulens met een B laten beginnen en last but not least omdat het veulentje ons aan Bambi uit de tekenfilm van Walt Disney doet denken. Bambi in de film was weliswaar van het mannelijk geslacht, maar onze vrouwelijke Bamby is net zo speels, dartel, lief en slim als Bambi.
Omdat alpaca’s ons hart inmiddels helemaal gestolen hebben en omdat alpaca’s een bijzonder goede wol leveren en ook omdat de gerichte fokkerij van deze dieren een winstperspectief biedt, besluiten we om met de alpaca fokkerij te starten.

De Alpaca wol

De Alpaca wordt voornamelijk gehouden voor de wol. Alpaca wol heeft goede eigenschappen. De wol bevat in tegenstelling tot schapenwol geen vet en is niet allergisch. De wol is heel makkelijk te spinnen tot hoogwaardige garens. Alpacas komen voor in 22 verschillende kleuren. De alpacawol producten zijn van nature biologisch en duurzaam. De kwaliteit van de wol is vergelijkbaar met de wol van het Merinoschaap (mohair) en voor kashmir doet ze niet onder. Er zijn twee verschillende typen welke enkel in de wol verschillen. De Huacaya heeft een zachte licht krullende vacht en de Suri heeft lange dikke lokken.

De Alpaca nu

Het is pas sinds 1984 dat alpaca’s ook buiten Zuid America gehouden worden. Via import uit Peru (pas vanaf 1991) en Chili (vanaf 1984) is men in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw Zeeland gestart met het houden en fokken van alpaca’s. Begin jaren 90 zijn er ook in Europa alpaca bedrijven ontstaan. Hoewel de markt voor de dieren als ook voor de producten hier nog klein is, is de markt groeiend en biedt goede perspectieven voor de toekomst. In Australië en Nieuw Zeeland is de alpaca fokkerij reeds uitgegroeid tot een zeer lucratieve business. Zo ook in de Verenigde Staten, Canada en in Engeland. In Europa loopt Engeland duidelijk voorop. Daarna komt Duitsland en de rest van Europa volgt.
In 2008 waren er in Nederland en België samen slechts enkele tientallen alpaca bedrijven en meerdere tientallen mensen die de alpaca houden voor hun plezier. In 2016 zijn deze aantallen aanzienlijk groter. Er komen steeds meer alpaca fokkerijen en ook hobbyisten, dierenparken en kinderboerderijen omarmen de alpaca.
In België en Nederland worden er door de aanwezige goede merries te laten dekken door de beste geïmporteerde hengsten uit Australië, Peru en Engeland zeer goede alpaca’s gefokt. In Nederland en België zijn er al meerdere mensen die alpaca’s fokken die niet onderdoen voor de Australische- of Peruaanse top dieren.
Vrijwel alle alpaca’s hebben in hun jonge jaren goede wol die niet onder doet voor merino wol of kashmir. Er zijn ook alpaca’s die deze kwaliteit ver overtreffen. Het komt in de buurt van de perfecte  wol die verder alleen mondjesmaat van de vicuña te oogsten is. De alpaca is door de Inca’s gefokt uit de vicuña. De alpaca is een gedomesticeerde diersoort met de fantastische wol eigenschappen van de vicuña. De alpaca levert per scheerbeurt veel meer wol. De kwaliteit is over het algemeen minder. Het hoeft niet en het hoeft zeker in de toekomst niet zo te blijven. Er zullen steeds meer alpaca’s komen met veel uiterst hoogwaardige wol.
Bij de alpaca fokkerij is de doelstelling in Europa net als in Australië nu ook om de ideale perfecte alpaca te fokken. De ideale alpaca is een fysiek sterk dier met veel eenkleurige hoogwaardige wol over het hele lichaam.

Een alpaca met een vacht als deze van Macusani Chocoaquilla Alpacas uit Peru is ons doel.
Een alpaca met een vacht als deze van Macusani Chocoaquilla Alpacas uit Peru is ons doel.

Voor een leuk en duidelijk informatief filmpje over het houden en fokken van alpaca’s in Nederland nu, bekijk het promotie filmpje van Quality Line Alpacas uit Steensel bij Eindhoven.

De alpaca fokkerij in andere delen van de wereld dan het Andes gebergte.

Het fokken van alpaca’s is lang geleden ontstaan is in het westen van Zuid America waar deze dieren blootgesteld worden aan extreme weersomstandigheden met temperaturen die variëren van overdag tot plus 40 graden Celsius tot in de nacht dik onder de nul. De alpaca heeft in de loop der eeuwen een vacht ontwikkeld die daar weerstand tegen biedt. Mede daardoor hebben de dieren die het aan konden zo’n geweldige vacht ontwikkeld. Dat hebben ze doorgegeven aan hun nakomelingen. De dieren met een mindere vacht hebben de extreme weersomstandigheden niet overleefd of zijn door de alpaca boeren aldaar  tijdig voor consumptie geselecteerd. Dieren met goede genetische eigenschappen met elkaar paren geeft kans op een cria met hoge kwaliteit. Dat staat vast. Zal de kwaliteit in de loop van jaren of eeuwen hier toch niet steeds minder worden en moeten de alpacas die uit Peru geïmporteerd worden dan weer zorgen voor verbetering?
Wij denken dat ons voordeel ten opzichte van Zuid America is dat we de dekkingen zorgvuldig selecteren. Dat deden vroeger in Peru ook enkele fokkers. Die fokkers hebben een deel van hun super alpacas geëxporteerd.  Tegenwoordig zijn er in Peru veel meer alpaca fokkers die op kwaliteit fokken en niet zo maar iedere merrie door een voorbijkomende hengst laten dekken. Empadre controlado heet dat in Peru.

CHOCOAQUILLA ALPACAS laat een filmpje zien.

Zullen bij de alpaca fokkerij in andere delen van de wereld buiten het Andes gebergte de alpaca’s die gefokt worden uit dieren met goede genen door kruising met andere supertjes steeds verbetering blijven geven of gaan ze zich ooit eens neerleggen bij ons zachte klimaat en gaat de vacht zich daar dan steeds meer aanpassen? Voorlopig worden in Noord America, Australië Nieuw Zeeland en Europa uit de dieren met de beste genen van Zuid America steeds betere dieren gefokt.

De ideale alpaca

In het Andes gebergte leeft een dier met een super zachte en sterke vezel. Het is een wild dier dat niet gehouden mag houden als huisdier of vee. De vezel of wol van dit dier is zo goed en zeldzaam dat het onbetaalbaar is. Een paar sokken kost al gauw 1000 €. Het gaat hier om de Vicuña. Als je een vicuña zou kunnen scheren heb je hooguit een paar honderd gram wol. De wol van een super alpaca is bijna net zo goed. Een goede alpaca levert bij een scheerbeurt een paar kilogram goede wol op. Er zijn alpaca’s die dicht in de buurt komen van de vicuña wat betreft vezeldikte en vezelsterkte.
De ideale alpaca is een dier dat een sterke fijne vezel heeft met een gemiddelde vezel dikte van minder dan 16 µm en dan een paar kilogram van deze wol levert bij elke scheerbeurt. Er zijn al alpaca’s die daar dicht bij komen.
De alpaca is gefokt door kruising van voornamelijk de vicuña met in mindere mate de guanaco. De ideale alpaca heeft een grote hoeveelheid vacht met dezelfde kwaliteit als de vacht van de van de vicuña.