Alpaca huisvesting.

De alpaca huisvesting.

De alpaca stelt weinig eisen aan de alpaca huisvesting. De alpaca kan een tijd lang zonder voedsel en zonder drinken. De alpaca kan extreme koude en hitte goed verdragen. Dat wil niet zeggen dat hij als de honger of dorst groot is en er bij de buren wel wat is, dat hij er niet naar toe probeert te gaan. Als er bij de buren niets lonkt dan blijft hij/zij al achter een draadje van 1 meter. In het ergste geval heb je een alpaca hengst die aan de andere kant een leuke alpaca merrie ziet. Nou dan mag de afrastering ook wel eens 1.5 m hoog en stevig zijn. Het is aan te raden om alpaca merries en alpaca hengsten te scheiden door een tussen perceel zodat ze nauwelijks contact met elkaar kunnen hebben.
Bij de alpaca huisvesting voor een serieuze alpaca fokkerij heb je naast de schuilhutten ook een plek nodig waar je de dieren gecontroleerd kunt laten paren.
Een schuilhut tegen extreme regen en wind in een wei volstaat als alpaca huisvesting . Het is wel zo dat deze dieren veel waarde hechten aan andere aanplant. Gras is lekker maar een blaadje erbij is geweldig. Zeker in de herfst en winter als het gras niet meer wil groeien. Ze gaan dan op zoek naar groene blaadjes. In de herfst eten ze graag wilgenblaadjes en bladeren van andere bomen. In de winter als verder geen groen meer is kunnen wij hen dolblij maken met bamboe.
Voor een kudde alpaca’s is het leuker dat er op het weiland beschutting door bomen is. Onder de bomen vinden ze beschutting tegen zon en regen. Ook de blaadjes vinden ze vaak lekker. In de wei mogen alleen bomen staan die niet giftig zijn. Verder zijn fruitbomen niet aan te raden gedurende het seizoen dat het fruit afvalt. Te veel fruit kan funest zijn. Wilgen, tamme kastanje, walnoten, berken, esdoorn, beuken, eiken, tulpenboom, coniferen, dennen etc zien ze graag. Het nadeel van dennen is dat als zo’n boom gewond raakt en hars gaat verliezen dat de alpaca zijn wol daar aan gaat bevuilen en de wol daardoor minder waard wordt.
Het overgrote deel van de alpaca’s buiten Zuid America lopen op grote kale weilanden en doen het daar goed. Wij doen het klein en proberen hun oorspronkelijke leefgebied zo goed mogelijk na te bootsen. In Nederland kun je natuurlijk nooit het Andesgebergte nabootsen. Wel hebben ze wat te klimmen en kunnen ze zich verstoppen en badderen en plezier maken.
Als je ook alpaca’s wilt gaan houden en je vraagt je af welke bomen je op je weiland moet zetten dan raden we wilgen en berken aan en verder esdoorn en tamme kastanje. Van de tamme kastanje eten ze alles. De afgevallen bloei en ook halen ze de kastanjes uit de bast en eten ze die op! Wat bamboe betreft dat eten ze ook graag in de winter. Er zijn veel soorten woekerende bamboe. Zelf hebben we drie soorten. Phyllostachys vivax, phyllostachys nigra en phyllostachys shanghai. Deze bamboes eten ze dan in de winter kort tot op een hoogte van 2 meter.  Ondertussen blijft de bamboe wel doorwoekeren en belemmerd de grasgroei weer in het volgende voorjaar. Onze ervaring is dat je op de weilanden het beste de phyllostachys shanghai kunt planten en op een eventueel niet in gebruik zijnd perceel de phyllostachys vivax. Deze laatste woekert enorm en wij hebben er schuiten van 12 meter hoog van gehad. Niet mesten houd de groei wel enigszins binnen de perken.
Als je het wilt proberen om in de winter toch nog wat groene blaadjes aan je alpaca’s te voeren dan raad ik phyllostachys shanghai aan. Waarom? Deze bamboe woekert minder snel dan de andere twee. Verder is de halm van de shanghai veel sterker dan die van de vivax, waardoor je hier ook nog wat mee kunt. De alpaca’s eten de blaadjes ervan af. Je knipt de halm bij en je kunt hem gebruiken voor meerdere doeleinden.