Isolatie

De laagste kwaliteit alpacawol (C kwaliteit) wordt beschouwd als afval. Deze wol is echter heel goed te gebruiken om een plafond te isoleren. Een plafond geïsoleerd met deze wol is veel aangenamer dan een plafond geïsoleerd met een van de conventionele isolatie materialen. Niet allergisch. Geen muizen. Betere isolatie. En brandwerend.

De afval van de alpacawol kan zelfs met succes in een spouwmuur gestopt worden denk ik. Tempex is binnen 10 jaar zeker in het buitengebied voor meer dan de helft opgevreten door ongedierte (muizen). Door glaswol en steenwol maken muizen ook gangen. Mede daardoor en invloed van het weer zakken deze materialen en krijg je vocht doorslag en koude bruggen.

Stop je een spouw compleet vol met alpacawol dan heb je geen last van muizen. Zelfs de laagste kwaliteit geeft geen vocht doorslag van buiten naar binnen. De volgestopte spouw zal na vele jaren nog vol zitten. De wol is luchtig genoeg om ondanks dat de spouw helemaal vol zit genoeg ventileert om geen vocht doorslag te geven.

Hoe kom ik daarbij? Een alpaca die in de wol zit kan alle weersomstandigheden aan. Overdag 40 graden en in de nacht 25 graden onder nul. Wind en regen. Geen enkel probleem. Een pas geschoren alpaca is uiterst kwetsbaar. Aanwijzingen genoeg nu om alpacawol hoog te waarderen.

Om te bewijzen dat zelfs een lage kwaliteit alpacawol een buitengewoon goed isolatiemateriaal is heb ik nu de afval gebruikt om de voorkant van de aanbouw te isoleren. Wat er met de isolatielaag gebeurt is te zien op de foto hieronder in het venster onderaan.

alpacawol isolatie
isolatie met afval alpacawol

 

De foto is 12 april 2013 gemaakt. In het onderste deel zit de wol achter een plexiglas venster. Om te kunnen zien of de wol op zijn plaats blijft hebben we verschillende kleuren wol gebruikt.

De alpacawol na de zomer
Na de eerste zomer

 

Na de zomer van 2013 is de alpaca wol vrijwel op zijn plaats gebleven. In de ochtend uren bij mooi weer staat de zon vol op de de plexiglas plaat. Plexiglas zet uit als het warm wordt. Toch is de wol niet of nauwelijks gezakt. De wol achter het plexiglas lijkt wel iets verbleekt te zijn. Nou ja ze heeft veel te verduren gehad en we zijn dik tevreden.
Ook op het einde van 2017 ziet de wol achter het plexiglas nog goed uit.

Terug naar De wol