New world camelids

Wat zijn New world camelids? Met de nieuwe wereld wordt Noord en Zuid Amerika bedoeld. In Noord America komen al duizenden jaren geen wilde kameelachtigen meer voor. Op het Zuid Amerikaanse continent leven 4 kameelachtigen, waarvan alleen de guanaco en vicuña niet gedomesticeerd zijn!

vicuña
vicuña

Wilde vicuñas zijn snelle kleine dieren met een schofthoogte van ongeveer 90 cm en een gewicht van 50 kg. Ze leven op grote hoogten en zijn zeer snel. Hun vacht is van superieure kwaliteit en kan verwerkt worden tot de meest hoogwaardige textiel producten. Om de vicuña tegen uitsterven te behoeden wordt hij tegenwoordig ook in nationale parken in het Andes gebergte beschermd. Verder zijn er maar enkele textiel fabrieken die vicuña vacht mogen verwerken. De draagtijd van deze dieren is 11 tot 12 maanden.

guanaco
guanaco

De guanaco is 2 keer zo groot en ook 2 keer zo zwaar dan de vicuña. Hij leeft in droge gebieden, zowel op de kustvlakten als hoog in de bergen. Guanacos hebben donkere gezichten. Guanacos spelen graag in het water en ze maken vaak vreugde sprongetjes waarbij ze met alle 4 de benen los komen van de grond. De merries krijgen slechts om de 2 jaar een veulen.

Zo’n vier duizend jaar geleden is de bevolking van het Andes gebergte begonnen met het fokken van 2 gedomesticeerde kameelachtigen. De lama is  gefokt uit de guanaco en de alpaca heeft meer van de vicuña.
De lama is een sterk en stevig op zijn benen staand dier dat zeer geschikt is als lastdier in de bergen.
De alpaca is de gedomisticeerde soort die een lange waardevolle vacht levert die sterk, zacht, licht en waterbestendig is.

Lama veulen en alpaca veulentje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder naar De alpaca